Yaz aylarında aldığım kiloları nasıl verebilirim?
Sıcacık yaz günleri, bayramlar, ziyaretler, seyahatler, sevdiklerimizle vakit geçirmeler, yemeler-içmeler…
Peki tüm bu keyifli günlerde vücut ağırlığımızı korumayı başarabildik mi? Yoksa bu yaz biraz kilo mu aldık?
Yaz aylarında aldığımız 1-2 kilo çoğu zaman bizi çok endişelendirmez fakat eğer bu kilolardan zamanında kurtulmazsak ve her tatilde ortalama 1 kilo alsak , 10.yıl sonunda ideal ağırlığımızın 10-15 kilo üzerinde olabiliriz.
Eğer fazla kilolu iseniz, mevcut kilonuzun sadece %5’ini kaybetmek bile kan şekerinizde, kan yağınızda, tansiyonunuzda belirgin bir iyileşme sağlar. Bu süreçte önemli olan sadece sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmak değil, ulaştığınız bu ağırlığı koruyabilmektir. Sağlıklı kiloyu koruyabilmek ise acele etmeden, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirerek başarılabilir. İdeal olan haftada 0,5-1 kg arasında ağırlık kaybetmektir
Gerek kilo vermek, gerek sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gereken besinler ortaktır. Belirleyici olan porsiyon miktarlardır. İhtiyaç duyduğunuz besin öğeleri (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral) bireysel özelliklere ve yaşam tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Temel enerji kaynağı olan karbonhidratları, vitamin, mineral, posadan zengin olan meyve, sebze, tam tahıl ve baklagillerden seçmek, şeker ve şeker ilave edilmiş yiyecek ve içecekler gibi enerji değeri yüksek, vitamin ve mineralden yoksun sağlıksız karbonhidratların tüketimini sınırlandırmak daha doğru ve sürdürülebilir bir yaklaşımdır.
Günümüzde oldukça popüler olan düşük karbonhidratlı diyetlerin, uzun vadede ne gibi sonuçları olacağı tartışılmaktadır. Fazla miktarda yağ ve protein içerdiğinden özellikle kalp-damar hastalıkları ve böbrek sağlığına etkilerinin takip edilmesi gerekmektedir. Üstelik herhangi bir besin grubunu, uzun süre tüketmemek veya çok kısıtlı tüketmek ömür boyu sürdürülemeyeceğinden ulaşılan ağırlığı korumak da çok mümkün olmayacaktır.
Sağlıklı kilo vermek için ipuçları:
Güne kahvaltı ile başlayın
Yapılan çalışmalar kahvaltı etmeyen bireylerin daha fazla kilo problemi yaşadığını göstermektedir. Üstelik geceden sabaha kadar aç kalıp, bir de öğün atlamak kan şekeri ayarını zorlaştıracak ve gün içinde tüketilen besin miktarını arttıracaktır . Nerede olursanız olun (evde/okulda/iş yerinde) mutlaka size uygun bir kahvaltı seçeneği bulabilirsiniz. Yanınıza küçük bir sandviç alabilir, evden çıkmadan bir bardak süt ve bir meyve tüketebilir, bolca vaktiniz olduğunda sevdiklerinizle daha keyifli bir kahvaltı sofrasını tercih edebilirsiniz.
Ara öğün ihtiyacınızı belirleyin
İhtiyaca göre günde 2-3 ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğünler, bireysel alışkanlıklarınıza göre düzenlenebilir. Aynı kaloriyi, daha fazla öğüne bölmek, kilo vermeye yardımcı faktörlerdendir yani ara öğün yapmak avantajlıdır.
Bol sıvı tüketin
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvıyı tüketmek önemlidir. Bol su içmeli, şekerli içeceklerinin yüksek kalori içerdiğini unutmamalısınız. Eğer bu içecekleri tercih edecekseniz, kilo vermek veya mevcut kilonuzu korumak için gün içinde başka besinlerden vazgeçmeli, vücut ağırlığınızı hedef aralıkta tutmak içinse mümkün olduğunca şekersiz olanları tercih etmelisiniz. Ayran, maden suyu gibi içecekleri, (şekersiz olmak şartıyla) çay, bitki çayı ve kahveyi daha serbestçe tüketebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmak kilo kontrolüne ve/veya sağlıklı vücut ağırlığını korumaya yardımcıdır. Arabanızı uzağa park edip daha fazla yürüyebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilir, öğle aralarında küçük yürüyüşlere çıkabilir, bahçe işleriyle uğraşabilir, evde müziği açıp dans edebilir, aktif arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanı arttırabilirsiniz.
Davetlere aç gitmeyin
Uzun süre aç kalmak kan şekerinizin çok düşmesine ve bir sonraki öğünde fazla besin tüketmenize sebep olabilir! Bu yüzden davette fazla kaçırabileceğinizi düşünüp öğün atlamaktan kaçınmalısınız.
Yediklerinizi yazın
Kayıt tutmak gün içinde tükettiğiniz besinleri fark etmek açısından önemlidir. Hatalarınızı görmenizi ve düzeltmenizi sağlar, Öğün mü atlıyorsunuz? Porsiyon ölçülerini mi fazla kaçırıyorsunuz? Bazı besin gruplarını eksik mi tüketiyorsunuz? Farkındalığın artması sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesini ve kilo vermeyi hızlandırır.
Bir diyetisyeni ziyaret edin
Yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı ve kaliteli yaşamın birinci basamağıdır. Bu yüzden televizyonda, gazetelerde, dergilerde gördüğünüz diyet listelerine uymak yerine ‘sizin’ sağlık durumunuza uygun, sevdiğiniz yiyeceklerden oluşan, kolaylıkla sürdürebileceğiniz bir beslenme programı edinmek için diyetisyenle çalışın.
Diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek hastalığı vb hastalıklarınız varsa bir diyetisyeni ziyaret etmek yaşam kalitenizi arttırır, yasak bildiğiniz pek çok şeyin kontrollü miktarlarda tüketmek şartıyla yasak olmadığını fark etmenizi sağlar.
Unutmayın; yasaklı veya sihirli gıdalar yoktur. Sihir ve yasak; miktar ve sıklıktadır.
Kaliteli bir yaşam sürmeniz dileğiyle…
Uzman Diyetisyen Ceren Yolaçan İşeri